Header Ads

Tor Browser Kullananlar Dikkat!


Son birkaç haftadır, yasaklamalar ve engellemelere karşı ülkemizde yüz binlerce kişi, çeşitli yollardan bu sitelere bağlanmaya çalıştılar. Twitter, Youtube gibi siteler engellendiğinde, Vpn DNS derken farklı farklı yollara başvuruldu. Türkiye Telekomünikasyon Daire başkanlığının DNS değiştirilerek yasaklı sitelere erişimi de engelleyince, adını sıklıkla kullanmaya başladığımız Tor Browser gündeme geldi. Tor Browserin çalışma mantığı sizin başka bir kullanıcı üzerinden internete bağlamasıdır. Bu sayede anonim olarak yani kimliğiniz bilinmeden tüm yasaklı sitelere girmek söz konu.

Peki Tehlike Nerede?
Tor Browser’ın en büyük sıkıntısı, Google gibi arama motorlarının filtreleme ve indexleme sistemini kullanmıyor olması. Söz gelimi Google yasal sorumluluk taşıyabilecek her hangi bir web adresine kesinlikle erişime izin vermiyor ve Google aramalarınızda sayfayı göstermiyor. Ancak Tor Browser için böyle bir durum söz konusu değil. Dolayısı ile fena halde kişinin başına iş açabilecek tüm illegal, aşırı uç pornografik ve benzeri sitelere erişimi olanaklı kılıyor. Dolayısı ile tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de bu tür sitelere girmenin ağır cezaları bulunuyor.

Nasıl Yakalanırım ki?
Her ne kadar Anonim olarak bağlanılsa da, kişini ip sini tespit etmek imkânsız bir durum değil. İşin tehlike oluşturan yanı, hiç illegal bağlantılara tıklamasanız bile, başkası sizin üzerinizden internete eriştiği için suç sizin üzerinize kalma ihtimali azda olsa bulunuyor. Kullanıcıların oldukça dikkatli olmaları gerekiyor.

Hiç yorum yok