Header Ads

Sizi Tanıyan Bir Otomobile Sahip Olabilirsiniz

Dünyanın öncü otomobil ve diğer araç markalarından Volvo kendi otomobil sektörü olan Volvo Cars’ın yeni bir teknolojiye imza attığını duyurdu. Kullanıcısını tanıyan sensörlergeliştirme konusunda araştırmalara başlamış olan Volvo Cars otomobillerin bu sayede kullanıcısının gözleri kapandığında ya da nereye baktığını tespit ettiğinde sürücüsünün yorgun ya da dikkatsiz olup olmadığını anlayıp daha güvenli sürüşler sunmasını sağlayacağını ümit ediyor.

Bu sensörlerin özellikleri neler?

Gösterge paneli üzerine sürücünün baktığı tarafa doğru bir sensör yerleştirilerek kullanıcının gözlerinin ne kadar açık olduğunu, hangi yöne baktığını tespit etmesinin yanı sıra baş pozisyonu ve açısını da tahmin edebilecek olan bu teknoloji ile sürücüsünün durumunu algılayıp daha hassas yapıda güvenlik sistemleri geliştirmeye çalışılacak. Bu sayede sensörler sürücünün dikkatinin yoğun olmadığı zamanlarda otomobilin kendi başına şeridin dışına çıkması veya öndeki araca fazla yaklaşılması durumlarında uykuya dalmak üzere olan sürücüyü uyandırabilecek.
 
Otomobilde başka ne gibi faydaları olacak?
Ön konsola yerleştirilmiş olan bu sensörler kızılötesi ışınlarla sürücüsünü tanıyarak göz hareketlerini izleme olanağı sağlıyor. Bunu yaparken araç sürücüsünün hangi yolu takip ettiği hakkında bilgi alabilen sensörler aynı zamanda hem iç hem dış aydınlatmaları ayarlama konusunda da yardımcı olabilecek. Hatta, otomobil kullanıcısının sürekli kullandığı koltuk ayarlarını bile yapabilme yeteneğine sahip olacak. Bu şekilde Sürücü Durum Tahmini olarak isimlendirilen ve sensörler sayesinde kullanıcının durum analizinin yapılmasını sağlayan bu sistemin gelecekteki otonom otomobiller için de büyük role sahip olacağının açıklaması yapıldı.

Hiç yorum yok