Header Ads

C# Giriş Temel Sınıf Kütüphaneleri


(The Base Class Library): Framework dediğimiz altyapıda Base Class Library adı verilen temel sınıf kütüphaneleri mevcuttur. Temel sınıf kütüphaneleri, uygulamalarınızı geliştirirken size lazım olabilecek birçok servisi ve nesneyi içinde barındıran bir sistemdir. Temel sınıf kütüphaneleri, namespaces (isim alanları)’ler içinde organize edilmişlerdir.

Türler (TYPES): Türler C# da ikiye ayrılır: Değer türleri ve referans türleri.Değer türleri ve referans türleri aynı zamanda farklı iki bellek bölgesini anlatmaktadır: Stack ve Heap bellek bölgesi. Dolayısıyla değer türleri Stack bellek bölgesi ile ilişkili, referans türleri de Heap bellek bölgesi ile ilişkilidir. Değer türünden bir değişken Stack bellek bölgesinde tutulur, Referans türünden bir değişkenin kendisi Stack bölgesinde tutulurken temsil ettiği nesne Heap bellek bölgesinde tutulur. Değer türleri C# da kullanılan int, long, char gibi doğal türlerden oluşmaktadır. Referans türleri adres tutan türlerdir. C#’da tüm nesneler referans türündendir.


Sınıflar (Classes): Gerçek C# ortamına geçtiğimizde, herşeyin bir nesne olduğunu görürüz. Ancak her nesne temel olarak Object sınıfından türemektedir. Yani herşeyin üstünde bir sınıf kavramı vardır. Sınıflar, birtakım üyelere sahiptir. Bu üyeler, bu sınıftan örneklendirilen nesneler için farklı değerlere sahip olur. Yani bir sınıf varken, bu sınıftan örneklendirilmiş n sayıda nesne oluşturabiliriz. Kaldı ki, bu nesnelerin her biri tanımlandığı sınıf için ayrı ayrı özelliklere sahip olabilir. Sınıf bildirimi class anahtar kelimesi ile gerçekleştirilir.

Garbage Collector (Çöp Toplayıcı): alt seviyede çalışarak uygulamamızda dinamik olarak oluşturulmuş ve artık referans edilmeyen verileri hafızadan boşaltarak işletim sistemine iade eder. Bu sayede oluşturulmuş ve hala kullanılmayan veriler boş yere hafızada yer kaplamaz.

CTS (The Common Type System): Ortak Tipler Sistemi – yazılan kodlar ortak bir tip standardına göre ara dile çevrilir. Böylece farklı dillerde yazılmış olan uygulamalar birbiri ile kolayca haberleşebilir.

Hiç yorum yok