Header Ads

C# Bazı Kavramlar – Net Framework

Microsoft'un geliştirdiği ve açık İnternet protokolleri ile bu protokollerin standartları üzerine kurulmuş komple bir uygulama geliştirme aracıdır. .NET kodu ilk önce IL’ ye (Intermediate Language-Ara dil-veya MSIL) derler, bu IL kodu çalıştırılmak istendiğinde CLR, JIT derleyicilerini kullanarak kodu makine diline çevirir.

MSIL (Microsoft Intermediate Language): .NET uyumlu bir dil ile derleme yapıldığında program kodu makine koduna değil de MSIL (Microsoft Intermediate Language)’e çevrilir.

CLR (Common Language Runtime): Ortak Dil Çalışma Platformu olarak da adlandırılan CLR, makine diline çevrilmiş bu kodu önbellekte tutar, bu performans artışına sebep olurken diğer taraftan sistem hafızasında küçümsenmeyecek yer işgal eder. .NET altyapısında programların çalışmasını kontrol eden ve işletim sistemi ile programımız arasında yer alan arabirimdir.

Assembly: .Net’te derlenen sınıf kütüphaneleri (class library ‘ler) ismine Assembly denilen dll dosyalarını oluşturur. Bu anlamda bir Assembly, bir ya da daha fazla fiziksel dosyayı barındıran bir koleksiyondur. Bu dosyalar; assembly çerisindeki derlenmiş sınıfların kodları, resimler, resource dosyaları ve diğer binary dosyalardır. Assembly dosyaları .dll ya da .exe uzantılı olabilir.

JIT Derleyiciler (Just in Time): C# ile IL’ ye derlediğimiz programı çalıştırırken JIT derleyicileri devreye girer. Bu derleyiciler programın çalıştırıldığı sistemin ve işlemcinin anlayabileceği makine kodunu oluşturur.

Hiç yorum yok