Header Ads

Yalçın Topçu: İskilipli Mehmed Âtıf Hocamız Konferansındaki Konuşması, Çorum İskilip

 

 

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu "İskilipli Mehmed Âtıf Hoca" idam karar aşamasını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.  


 
Bakan Yalçın Topçu Çorum'un İskilip ilçesinde "Atıf Hocamız" isimli konferansta yaptığı konuşmasında; İskilipli Atıf Hoca'nın devletçe olmasada milletçe şehit sayıldığını vurguladı. Bakan Topçu; "Atıf Hoca hakkında ferman çıkartıldıktan sonra bu şapka devrimi adlı eseri hemen toplatılmıştır. Ne yazık o dönemde kanunlar geçmişe yönelik uygulanmaz iken, Atıf Hoca için kanunlar geriye yürütülerek uygulanmaya başlamıştır. İstiklal Mahkemesi’nin heyeti yargılama sırasında davranışı da çok enteresandır. O gün ki mahkemenin zihniyeti çok açıktır. Mahkemenin üslubu, ‘Sakın inkar falan edeyim deme itirazsız bir mahkeme karşısında bulunuyorsun. En ufak bir yalan söylersen okkanın altına gidersin’ şeklindedir. Bir mazluma karşı mahkemenin tavrı ve davranışı budur. Atıf efendi mahkemenin beraat kararı vereceğinden buna rağmen ümitlidir. Ne var ki bu mahkeme Atıf Efendi için önce 10 senelik sürgün, ama ne hikmetse bu hüküm ertesi gün değiştirilerek Atıf Efendi’nin şehit edilmesine karar verilmiştir. Zaten o da daha önceden hazırladığı savunmasını yırtıp atmıştır" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, İskilipli Atıf Hoca’nın idamının cumhuriyet tarihinin en tartışmalı hadiselerinden biri olduğunu belirterek, "Ben Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanı olarak şunu söyleyebilirim İskilipli Atıf Hoca mahşeri vicdanda suçsuzdur, günahsızdır, piri paktır, mübarek, cesur, yürekli bir Vatan evladıdır" dedi. 

Doğalgaz temel atma töreni için İskilipte bulunan Bakan Yalçın Topçu, İskilipli Atıf Hoca'nın mezarını da ziyaret etti. Atıf Hoca'nın mezarı başında dua eden Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu daha sonra Atıf-Derneği ve Çorum İnsani Değerler Platformu tarafından ortaklaşa düzenelenen "İskipli Atıf Hoca" konulu konferansa katıldı. Atıf Hoca’nın idamının cumhuriyet tarihinin en tartışmalı hadiselerinden biri olduğunu dile getiren Topçu, "Halen bu konuda devletin yetkili kurumları bir şey yapmamıştır. Ama bu millet mahşeri vicdanında Atıf Hoca’yı şehidi olarak kabul etmiş, her yıl, her gün, her saat, her saniye geçtikte hafızasına kazıyarak yazmıştır. Onların idamı hiçbir şeye yaramamıştır. Mahşeri vicdanda Atıf Hoca şehittir, kahramandır ve alimdir" diye konuştu. 

Bakan Topçu, “Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanı olarak şunu söyleyebilirim İskilipli Atıf Hoca mahşeri vicdanda suçsuzdur, günahsızdır, piri paktır, mübarek, cesur, yürekli bir vatan evladıdır. Ne mutlu bu millete ki İskilipli Atıf Hoca gibi serdengeçtileri vardır. Allah’ın izniyle kıyamete kadar ne İskilipli Atıf Hocalar biter ne de onların haykırdıkları kısılabilir. Allah her birimizi onların şefaatine nail etsin inşallah" dedi.
MAHKEMENİN ATIF HOCA’YA TAVRINI ANLATIRKEN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
İskilipli Atıf Hoca’nın yargılandığı mahkemenin tutanaklarından bazı bölümler okuduktan sonra mahkemenin Atıf Hoca’ya karşı takındığı tavırları da anlatan Bakan Topçu, zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı. Bakan Topçu’ya salondakiler de alkışlarla destek verdi.
İskilipli Atıf Hoca’nın torunu Ahmet Faruk İmal ile Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Atıf Hoca’nın hayatı ve eserleri ele alındı.

Biyografi: İskilipli Atıf Hoca Kimdir, Atıf Hoca Neden Asıldı

Hiç yorum yok