Header Ads

Babek Zencani'nin Yargılanmasına Başlandı - Babek Zencani Kimdir



Babek Zencani Kimdir


Tam adı Babek Murtaza Zanjani olan Babek Zencani 1974 Tahran doğumlu, Sorinet Grubu yönetim kurulu başkanı İranlı iş adamıdır. 1980'li yıllarda ticaret hayatına başlayan Zencani'nin ismi devlet kurumlarından usulsüz hisse satın alınması ve İran Meclisi'nde görülen 3 farklı yolsuzluk soruşturmasında geçmektedir. İran'ın ambargo altındaki döneminde İran'ın para trafiğini yöneten kişi olan Zenca'ni 2013 yılının Nisan ayında bu görevinin ifşa olması sonucu Amerika Birleşik Devletleri tarafından da yurt dışı hesaplarına tedbir konulmuştur.

Bebek Zencani'nin ismi son olarak Türkiye'de yürütülen 17 Aralık soruşturmasında Rıza Sarraf'ın asıl patronu olarak lanse edilmiştir. Zencani, Sarraf vasıtası ile Gana ülkesinden bir buçuk ton kadar altını hiçbir kayıt olmadan Türkiye'ye geçirmekle suçlanmaktadır.

Zencani ve Ortaklarına İdam Talebi




Yakın tarihte İran'daki en büyük yolsuzluk operasyonunda iş adamı Babek Zencani altıyüzotuz gündür devam eden tutukluluk halinden sonra dün mahkemeye çıkarıldı. İran petrol şirketinin 2,7 milyar dolarını hesabına geçirmekle Tahran Başsavcılığı tarafından suçlanan Zencani ve ortakları Hamid Felah Herevi ile Mehdi Şems'in idamları istendi.

Hiç yorum yok